Alaptarea si coronavirusul (COVID-19): intrebari si raspunsuri
Infectia cu COVID-19 poate fi ingrijoratoare pentru alaptarea bebelusului? Daca o femeie are tuse, pierderea mirosului, a gustului si febra sau are COVID-19, poate continua sa alapteze?
OMS si medicii specialisti sunt de acord cu privire la importanta continuarii alaptarii, chiar daca persoana este infectata cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19. Aceste organizatii insista asupra faptului ca beneficiile alaptarii sunt mari si ca riscul transmiterii virusului prin lapte este redus, deoarece este un virus respirator.
- Virusul se transmite prin laptele matern?
Deoarece SARS-CoV-2 este un virus nou, oamenii de stiinta stiu inca foarte putin despre el. Potrivit OMS, oamenii de stiinta nu au gasit pana acum un virus viu in laptele matern. Acolo nu au putut fi detectate decat fragmente din materialul genetic al virusului. Transmisia se face mult mai mult prin caile respiratorii si contactul piele cu piele. Intr-adevar, din ceea ce se stie despre virus, acesta patrunde in caile respiratorii prin picaturi produse atunci cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.
- Pentru mamele cu COVID-19, ce masuri de precautie pot fi luate pentru a evita transmiterea la copil?
Bebelusii si copiii par a fi mai putin afectati de virus decat adultii. In plus, ar fi dificil, daca nu chiar imposibil, sa se tina un sugar departe de mama sa timp de 2 saptamani. Medicii sugereaza mamicilor sa alapteze in continuare spalandu-se pe maini inainte de a atinge bebelusul si sa poarte masca.
Un studiu pe 116 mame cu COVID-19 pare sa indice, de asemenea, ca alaptarea este sigura daca mama ia masurile de igiena necesare mentionate. Intr-adevar, desi majoritatea copiilor au fost alaptati si au impartit camera mamelor lor, niciunul nu a fost diagnosticat cu COVID-19 sau nu a prezentat simptome ale bolii.
- Copiii alaptati sunt protejati impotriva coronavirusului?
Laptele matern poate proteja bebelusii de multe infectii. Cu toate acestea, exista putine informatii disponibile in cazul COVID-19. Un studiu efectuat a descoperit anticorpi impotriva virusului in laptele matern la 13 mame care s-au recuperat din COVID-19. Prin urmare, este posibil ca mama sa transmita anticorpi sugarului prin laptele matern. Cu toate acestea, exista putine date despre aceasta transmisie, iar beneficiile potentiale sunt incerte.