Bronsiolita
Bronsiolita (bronhiolita) este o afectiune respiratorie inflamatorie. Este cauzata de un virus care afecteaza sistemul respirator – mai exact bronhiolele.
Sarcina bronhiolelor este de a controla fluxul de aer in plamani. Cand se infecteaza sau se deterioreaza, se pot umfla sau infunda. Acest lucru blocheaza fluxul de oxigen. Desi este in general o afectiune a copilariei, bronsiolita poate afecta si adultii.
Care sunt tipurile de bronsiolita?
- Exista doua tipuri principale de bronsiolita:
Bronsiolita virala apare la sugari. Majoritatea cazurilor de bronsiolita virala sunt cauzate de virusul sincizial respirator (RSV). Focarele virale apar in fiecare iarna si afecteaza copiii sub varsta de 1 an.
Bronsiolita obliteranta este o afectiune rara si periculoasa intalnita la adulti. Aceasta boala provoaca cicatrici in bronhiole – blocheaza pasajele aeriene – creand o obstructie a cailor aeriene care nu poate fi inversata.
- Care sunt simptomele bronsiolitei?
Atat bronsiolita virala, cat si bronsiolita obliteranta au semne si simptome similare. Acestea includ:
- scurtarea respiratiei;
- respiratie suieratoare;
- oboseala;
- tuse.
Ce provoaca bronsiolita?
Exista diferite cauze ale bronsiolitei virale si bronsiolitei obliterante.
- Cauzele bronsiolitei virale
Virusurile care intra si infecteaza tractul respirator provoaca bronsiolita virala. Virusurile sunt organisme microscopice care se pot reproduce rapid si pot provoca sistemul imunitar. Urmatoarele sunt tipurile comune de infectii virale care pot provoca bronsiolita:
- Virus respirator sincizial (RSV)
RSV este cea mai frecventa cauza de bronsiolita. RSV loveste de obicei copiii la varsta de 2 ani, dar este cel mai frecvent la copiii cu varsta mai mica de 1 an. Aceasta infectie virala contagioasa si periculoasa produce inflamatie, mucus si umflarea cailor respiratorii.
- Adenovirusurile
Acesti virusi vizeaza membranele mucoase. Ei provoaca aproximativ 10 % din infectiile acute ale tractului respirator la copii.
- Virusuri gripale
Aceste virusuri provoaca inflamatii in plamani, nas si gat. Gripa afecteaza atat adultii, cat si copiii. Este deosebit de periculos pentru copiii care nu au sistem imunitar puternic.
- Cauzele bronsiolitei obliterante
Aceasta afectiune rara apare uneori fara un motiv cunoscut. Cazurile severe pot duce la moarte daca sunt lasate netratate. Cateva cauze au fost identificate si includ:
- smog provenit din substante chimice precum amoniacul, inalbitorul si clorul;
- infectii respiratorii;
- reactii adverse la medicamente.