Ce este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal – cunoscut si sub numele de cancer de intestin, cancer de colon sau cancer de rect, este o boala care afecteaza colonul si rectul. Este a doua cauza principala de deces la femei si a treia la barbati. Cu toate acestea, datorita progreselor in tehnicile de screening si imbunatatirilor tratamentelor, rata decesului cauzata de cancerul colorectal a scazut. Cancerul colorectal poate fi benign, non-canceros sau malign. Un cancer malign se poate raspandi in alte parti ale corpului si le poate deteriora.
Printre simptomele cancerului colorectal se amintesc
- modificari ale obiceiurilor intestinale;
- diaree sau constipatie;
- senzatia ca intestinul nu se goleste corect dupa o miscare a intestinului;
- sange in fecale;
- durere si balonare in abdomen;
- o senzatie de plenitudine in abdomen, chiar si dupa ce nu s-a mancat o perioada;
- oboseala;
- pierdere in greutate inexplicabila;
- deficienta de fier inexplicabila la barbati sau la femei dupa menopauza. Cele mai multe dintre aceste simptome pot indica si alte afectiuni posibile. Este important ca persoanele sa consulte un medic daca simptomele persista timp de 4 saptamani sau mai mult.
Etape
Etapa unui cancer colorectal defineste cat de mult s-a raspandit. Determinarea stadiului ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament. Stadiile cancerului de colon sunt:
- etapa 0- aceasta este cea mai timpurie etapa, cand cancerul este inca in interiorul mucoasei sau stratului interior al colonului sau rectului. Se mai numeste si carcinom in situ.
- etapa 1- cancerul a crescut prin stratul interior al colonului sau rectului, dar inca nu s-a raspandit dincolo de peretele rectului sau al colonului.
- etapa 2- cancerul a crescut prin sau in peretele colonului sau rectului, dar inca nu a ajuns in ganglionii limfatici din apropiere.
- etapa 3- cancerul a invadat ganglionii limfatici din apropiere, dar inca nu a afectat alte parti ale corpului.
- etapa 4- cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului, inclusiv alte organe, cum ar fi ficatul, membrana care captuseste cavitatea abdominala, plamanul sau ovarele.
- recurent- cancerul a revenit dupa tratament. Acesta poate sa revina si sa afecteze rectul, colonul sau o alta parte a corpului.