Ce inseamna o dieta sanatoasa si echilibrata
Organismul are nevoie de o dieta sanatoasa si echilibrata pentru a functiona bine, pentru aceasta, medicii recomanda ca oamenii sa varieze si sa consume alimentele in cantitati rezonabile.
Apa este, de asemenea, foarte importanta pentru buna functionare a organismului. Alte bauturi, cum ar fi cafea, ceai, sucuri, pot fi de asemenea baute cu masura. De asemenea, se stie ca anumite alimente sunt benefice pentru inteligenta, memorie si concentrare (peste, toate fructele si legumele sau chiar anumite suplimente alimentare precum grau, ovaz, secara, susan etc.). Pe de alta parte, este mai bine sa se evite consumul excesiv de grasimi saturate (mezeluri, produse lactate intregi, branza, unt si carne rosie).
Alimentatia este o functie vitala care ofera elemente nutritionale esentiale pentru o buna sanatate fizica, psihologica si emotionala. Nutritia joaca un rol preventiv in aparitia sau dezvoltarea anumitor boli precum obezitatea, diabetul, hipertensiunea arteriala sau chiar bolile cardiovasculare. Este important sa se incerce mentinerea unei greutati stabile – ceea ce demonstreaza o dieta echilibrata.
Ce inseamna o alimentatie echilibrata?
- minimum 3 portii de legume si 2 portii de fructe in fiecare zi;
- 1-2 portii/ saptamana legume verzi (broccoli, spanac, legume frunzoase – rucola, salata verde, kale, ierburi verzi – patrunjel, marar);
- 5 -6 portii/ saptamana legume rosii si portocalii (rosii, morcovi, cartofi dulci, ardei gras, dovleac placintar);
- 1 -2 portii/ saptamana leguminoase (fasole alba/ rosie/ neagra, linte, naut, boabe de soia verzi, bob, mazare galbena, pastai);
- 4 portii/ saptamana de vegetale diverse (ceapa, castraveti, telina, varza, ardei gras verde, ciuperci, avocado, dovlecel, conopida, vanata, sparanghel, sfecla).
Cele 3 mese pe zi (dimineata, pranzul si seara), permit persoanei sa mentina un ritm de hranire si un echilibru de sanatate pe termen lung, necesare pentru o stare de spirit sanatoasa si armonioasa.
Dieta trebuie adaptata individual, deoarece necesarul de calorii variaza in functie de fiecare, in functie de varsta, de greutate, de sex, de consumul de energie si de activitatea fizica desfasurata.
Pe langa o dieta sanatoasa este foarte importanta activitatea fizica zilnica, deoarece ofera efecte pozitive de durata asupra sanatatii, imbunatateste calitatea vietii, rezistenta la oboseala, contribuie la calitatea somnului si ofera o forma fizica mai buna.