Colicile la bebelusi – metode de calmare
Colicile se manifesta prin crampe sau dureri abdominale persistente care afecteaza sugarii cu varsta intre 3 saptamani si 3 luni. In cele mai multe cazuri, cadrele medicale pun diagnosticul de colici la nou nascuti care plang mai mult de aproximativ 3 ore pe zi, mai mult de 3-4 zile pe saptamana. Nu se cunosc cu exactitate cauzele care produc colicile la bebelusi, dar dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv si incapabilitatea de a produce o cantitate necesara de fermenti poate determina aparitia acestora.
Colicile dispar de la sine in mod treptat intr-un interval de aproximativ 8-14 saptamani. Nu exista remedii, aceste episoade nu dispar complet, dar exista anumite masuri care pot fi luate pentru a ameliora simptomele celor mici.
Factorii de care trebuie sa se tina cont pentru a preveni si trata colicile la bebelusi
Regimul alimentar
Daca bebelusul este alaptat, mama trebuie sa evite alimente care contin lapte si derivate din lapte, cofeina, alimentele si legumele care baloneaza. Mama trebuie sa foloseasca tetine de biberoane cu manson de plastic pentru a micsora cantitatea de aer inghitit;
Stimularea
De multe ori, infasatul ii ajuta pe cei mici sa se calmeze; tehnicile de infasat sunt usor de invatat si extrem de folositoare in primele luni de viata ale bebelusului.
Sunetele de fundal pot functiona ca metode de linistire a celor mici aducandu-le aminte de cele 9 luni petrecute in pantec; sunete precum zgomotul aspiratorului, al masinii de spalat vase sau rufe pot avea efecte calmante asupra celor mici;
Burtica bebelusului trebuie masata, deoarece aceste miscari ajuta la eliberarea gazelor din intestine si ii scapa pe cei mici de durerile provocate de aerul din stomac. Mama poate pune o sticla cu apa calda sau o pernuta special conceputa pentru calmarea durerilor provocate de colici pe burtica bebelusului.
Ce tratament medicamentos se poate administra?
In cazul in care bebelusul are reflux, exista medicamente speciale. Exista de asemenea ceaiuri care se pot administra. Mare atentie insa, pentru ca anumite ceaiuri sunt toxice pentru cei mici.
Este indicat sa se consulte medicul pediatru sau personalul competent inainte de administrarea oricarui supliment sau produs medicamentos bebelusilor.