Cum poti depasi teama de esec
Depasirea fricii de esec este cruciala pentru succes. Pentru multi barbati si femei care au realizat lucruri minunate in viata, esecul a fost la un moment dat doar o piatra de temelie pentru realizarea maretiei.
De ce ar avea cineva teama de esec?
Nu stie ce inseamna sa reusesti. Unul dintre motive este faptul ca multi dintre noi suntem atat de concentrati pe succes si pe aparente, incat uitam ce inseamna cu adevarat. Rareori ne gandim la esec ca fiind o parte a vietii si cate povesti de succes au aparut din cauza esecului. Nimeni nu vorbeste de cate ori Abraham Lincoln a esuat la alegerea in functie inainte de a deveni presedinte. Cum Bill Gates a renuntat la Harvard inainte de a deveni o personalitate in lumea calculatoarelor sau cum Michael Jordan nu a reusit sa-si faca echipa de baschet de liceu inainte de a deveni unul dintre cei mai mari jucatori de baschet. In aceste vremuri rapide, cu stiri instantanee, adesea vedem partea plina de farmec a succesului, mai degraba decat obstacolele si munca grea care ne conduc acolo.
Aveam asteptari nerealiste. Ne asteptam de multe ori sa reusim la prima noastra incercare de a face o afacere si, daca nu reusim, credem ca am esuat. Cat de realist este asta? Doar pentru ca am esuat la un test inseamna ca nu vom reusi niciodata? Deloc! Cu toate acestea, teama de respingere sau de esec perceput ii impiedica pe multi sa incerce din nou.
Acelasi lucru este valabil in competitiile sportive. Sportivii trebuie sa invete sa accepte pierderea inainte de a descoperi de ce este nevoie pentru a castiga. In orice sport, asteptand sa castigi de la debut este total nerealist. Esecul face parte din procesul de invatare a castigarii. De asemenea, in afacerile de divertisment si muzica. Cele mai multe succese de “peste noapte” au nevoie de ani de zile inainte de a atinge un nivel ridicat de succes.
Perfectionistii cred ca totul trebuie facut la un nivel inalt, fara loc de greseli. Daca nu pot face ceva perfect, ar prefera sa nu faca deloc. Din pacate, acest tip de gandire priveaza perfectionistul de o invatare reala si de beneficiile si valoarea castigate din experienta.