De ce nu este bine sa dormim pe canapea
Este ritualul multora, in fiecare seara, sa deschida televizorul si sa se cuibareasca pe canapea cu o patura pana cand vine somnul. Potrivit expertilor in somn, ar trebui sa se renunte la acest obicei nesanatos.
Insa acel moment de respiro in care ne putem intinde in sfarsit pe canapea fara sa ne facem griji cu privire la altceva decat la ce o sa ne uitam sau citim inainte de a adormi este respiratia zilnica de aer proaspat, dar s-ar putea sa nu fie atat de sanatos pentru corpul si somnul nostru, potrivit expertilor. Mai ales daca adormitul pe canapea a devenit un obicei zilnic.
Un obicei care poate provoca insomnie si perturba somnul
Specialistii ne explica ca, adormind pe canapea intr-un mod necontrolat, reducem presiunea somnului. Cu alte cuvinte, trezindu-ne brusc pe canapea si mergand spre pat pentru a ne culca din nou, riscam sa nu mai putem adormi la loc si putem avea chiar insomnii. Acest obicei poate duce la “privare cronica de somn”, spun profesionistii.
In plus, adormitul in fata televizorului din sufragerie duce la conditii de somn mai putin optime, deoarece ne aflam adesea intr-o pozitie proasta, ca sa nu mai vorbim de televizorul care ruleaza in fundal. “Este foarte rau sa adormi intr-un mediu zgomotos, sa fii expus la lumina”, ne spum specialistii. “Pentru un somn de calitate, este important sa dormiti in intuneric, intr-o camera neingradita, un spatiu calm si linistitor dedicat somnului. De aici si importanta de a dormi in camera ta, in patul tau.
Pe scurt, somnul tau va fi perturbat pentru ca este “fragmentat” de trezirile bruste cauzate de televizor sau de orice altceva care te impinge in timpul noptii sa te decizi sa migrezi in dormitor. Or, un somn de proasta calitate poate avea consecinte grave, dupa cum subliniaza specialistii: “Favorizeaza obezitatea, scaderea apararilor imunitare si te face trist si iritabil. Pentru a remedia acest lucru, ar fi suficient ca o persoana sa se culce direct in pat: “Persoanele care adorm in acest mod au adesea o datorie de somn. Trebuie sa identificati semnele de oboseala, sa va ascultati nevoia de somn si sa va culcati cand trebuie”, explica specialistii. Adio canapea, buna ziua pat confortabil!