Diferite abordari pentru vaccinul impotriva coronavirusului
SARS-CoV-2, virusul care duce la boala coronavirus (COVID-19), s-a raspandit rapid de la primele cazuri cunoscute in China in decembrie 2019 – iar ca raspuns la aceasta criza globala de sanatate, cercetatorii lucreaza la dezvoltarea unui vaccin coronavirus. Cercetatorii care se straduiesc sa dezvolte un vaccin impotriva coronavirusului lucreaza cu diferite abordari, inclusiv:
- vaccin impotriva intregului virus;
- vaccin subunitar proteic recombinant;
- vaccin anticorpi;
- vaccin cu acid nucleic.
Vaccin impotriva intregului virus
Vaccinurile cu virusuri intregi folosesc forme slabite sau moarte ale virusului care provoaca boala. Acestea pot fi eficiente in asigurarea imunitatii pe termen lung, dar exista riscul ca unele persoane sa dezvolte simptome ale bolii din cauza vaccinarii.
Vaccin subunitar proteic recombinant
Vaccinurile subunitare proteice recombinante nu prezinta riscul de a provoca o infectie la persoanele care le primesc, deoarece nu contin agenti patogeni vii.
Cercetatorii investigheaza daca pot sau nu sa faca un vaccin recombinant subunitar proteic care vizeaza o proteina numita proteina spike (S). Noul coronavirus foloseste proteina S pentru a se atasa si a infecta celulele.
Vaccin anticorpi
Alti cercetatori investigheaza daca pot sau nu sa creeze un vaccin folosind anticorpi din focarul SARS care a inceput in 2002. SARS are multe asemanari cu COVID-19, deoarece a fost cauzat de coronavirusuri inrudite.
Vaccin cu acid nucleic
Vaccinurile cu acid nucleic injecteaza material genetic, cum ar fi ADN sau ARN, intr-o gazda vie. Celulele care contin noul acid nucleic produc apoi proteinele care au fost codificate in ADN sau ARN, pe care le prezinta sistemului imunitar.
Desi procesul este complex, vaccinurile cu acid nucleic permit sistemului imunitar sa lupte impotriva anumitor agenti patogeni.
Utilizarea acizilor nucleici precum ADN sau ARN pentru a oferi imunitate este o abordare promitatoare, dar pana in prezent este o tehnica disponibila doar in medicina veterinara.
Un vaccin de succes pentru coronavirusul SARS-CoV-2 ar trebui sa invete sistemele imune ale oamenilor sa faca anticorpi impotriva virusului fara a provoca boli.