Efectele imbratisarii asupra dezvoltarii emotionale a copiilor
Desi pare un lucru banal, imbratisarea nu este chiar atat de banala pentru cei mici. Atat parintii cat si bunicii, cei care au grija de copii, tutorii legali dar si bonele, trebuie sa isi imbratiseze micutii pe cat de des posibil si sa le spuna lucruri care sa ii motiveze, lucruri pozitive, frumoase. Astfel copiii capata mai multa incredere in sine, sunt influentati in mod pozitiv sa invete, sa se comporte frumos, sa nu se dezamageasca pe ei insisi. Imbratisarile pot asigura copiilor o dezoltare completa si o legatura frumoasa cu parintii.
Imbratisarea fizica are un rol foarte important atat in stimularea emotiilor cat si a creierului.
Mangaierile si imbratisarile imbunatatesc functiile neuronale, cresc nivelul de oxitocina, hormon ce furnizeaza o stare de bine celor mici si reprezinta o dovada maxima de afectiune. Gratie imbratisarilor, copiii au o dezvoltare cognitiva mai buna, lucru care ii ajuta in procesele de memorare si de invatare. Progrese vizibile din acest punct de vedere o au copiii care acasa sunt imbratisati, mangaiati, primesc vorbe frumoase si de incurajare.
Din primele luni de viata pana in ultimii ani ai adolescentei si, de ce nu, ai tineretii, imbratisarea parinteasca are un rol foarte important, lucru dovedit de studiile expertilor din tara si de peste hotare. Pentru o dezvoltare emotionala optima, pentru ca cei mici sa investe sa isi gestioneze mai bine emotiile negative si pornirile urate, acestia trebuie sa primeasca cel putin o imbratisare pe zi. Astfel, copiii inteleg ca au pe cine sa se bazeze, invata sa se exprime liber, iar orice lucru pare complicat devine usor de rezolvat.
Totodata, imbratisarile in momentele tensionate, chiar si cele in care exista conflicte sau diferente de opinie intre parinti si copii, au un efect pozitiv asupra relatiei lor, cei din urma reusind sa isi redobandeasca starea de bine mult mai usor. Ceea ce inseamna ca o imbratisare este o adevarata mina de aur pentru copiii care simt nevoia caldurii sufletesti a ambilor parinti.