Genograma te ajuta sa-ti cunosti familia
O genograma este o harta familiala sau o istorie care foloseste simboluri speciale pentru a descrie relatiile, evenimentele majore si dinamica unei familii de mai multe generatii.
Ganditi-va la genograma ca la un arbore genealogic extrem de detaliat.
Determinati motivul pentru care ati creat o genograma
Scopul genogramei este de a va ajuta sa va concentrati asupra tipului de informatii familiale pe care doriti sa le colectati. Este, de asemenea, probabil sa va ajute sa decideti cu cine veti imparti diagrama completa – uneori informatiile ar putea fi considerate suparatoare sau prea sensibile pentru unii membri ai familiei, deci va trebui sa judecati in functie de context.
Incercati sa intelegeti ce cautati
Odata ce invatati sa faceti o genograma, fie ca este vorba de un proiect scolar sau pentru a va cunoaste mai mult pe voi insiva si familia voastra, acest lucru va poate ajuta sa va organizati.
Populeaza genograma
Genogramele sunt ca arborii genealogici. Numai ca, in afara de ramuri, acesta are si frunze pe fiecare ramura. Veti afla nu numai cine face parte din familia voastra, ci si modul in care toata lumea este conectata prin relatii fizice si emotionale.
Decideti cate generatii trebuie sa reprezentati in genograma
Acest lucru va oferi o idee clara despre persoanele de care trebuie sa va apropiati pentru a culege informatii utile in completarea diagramei si daca acest lucru va fi posibil dat fiind varsta oamenilor si localizarea geografica. Din fericire, puteti utiliza mereu e-mail-ul, skype-ul si alte dispozitive de comunicatii pentru a intra in contact cu membrii familiei, pe care probabil ca nu ii veti putea intalni personal.
Dezvoltati o serie de intrebari pentru rudele voastre
Utilizati ceea ce doriti sa invatati din genograma voastra pentru a veni cu cateva intrebari pe care sa le adresati, astfel incat sa puteti obtine cat mai multe informatii si cat mai repede posibil.
Notati ce stiti deja
Sunt sanse sa stiti destul de putin despre istoria familiei voastre, asta chiar daca sunteti apropiati de unul sau mai multi membri ai acesteia.
Vorbiti cu membrii familiei
In momentul in care ati epuizat toate cunostintele pe care le aveti, este timpul sa discutati cu membrii familiei. Puneti intrebari despre relatiile de familie si despre evenimentele semnificative care au avut loc de a lungul timpului.
Cautati prin carti, documente de familie, dar si pe Internet.
Este posibil ca membrii familiei sa nu poata sa-si aminteasca tot ce vreti sa stiti sau poate ca nu doresc sa impartaseasca ceea ce stiti cu voi, iar cartile, unele documente sau Internetul sa va puna la dispozitie informatii relevante.