Istoria Cismigiu
Parcul Cismigiu este, poate, cel mai cunoscut parc din Bucurestiul modern, el avand un istoric bogat, fiind de asemenea si unul dintre cele mai vechi din capitala. Se spune ca in anul 1779, domnitorul Tarii Romanesti din acea perioada, Alexandru Ipsilanti, a dat ordin sa fie construite cateva cismele in Bucuresti, pentru recreerea locuitorilor acelei urbe. Astfel, au fost construite doua astfel de cismele, prima aflandu-si pe locul unde pe timpuri exista o gradina, mai exact in apropierea strazii Stirbey Voda. Se spune ca apa din aceasta erao adevarata sursa de infectie si mizerie, aceasta purtand numele de Dura Negutatorului. In imediata apropiere avea casa si seful de santier al lucrarilor din viitoarea gradina Cismigiu. De altfel, de la porecla acestuia i se trage si parcului numele, Dumitru Siulgi-Basa fiind supranumit marele cismigiu. In timp, Dura Negutatorului dispare, in locul acesteia aparand apa Cismigiului, un lac artificial ce se pastreaza curat si igienic pana in zilele noastre. Cu toate astea, din cauza ploilor abundente, Lacul Cismigiu reusea sa inunte zona locuibila din apropiere mai in fiecare an, impiedicand astfel dezvoltarea urbanistica, ceea ce va duce la decizia din 1830 de secare a lacului si de a transforma intreaga zona intr-o gradina publica.
Parcul Cismigiu
Cu toate astea, prima modificare substantiala asupra zonei Cismigiului se intampla abia in anul 1852, cand noul domnitor decide sa imprejmuiasca lacul cu uluci, montand de asemenea mai multe canapele pentru relaxarea celor ce aveau sa vina sa isi odihneasca oasele in aceasta gradina publica ce purta numele de Cismigiu. Desigur, de-a lungul timpului, lacul a fost secat si reformat de foarte multe ori, intrucat, din cauza revarsarilor succesive si a lipsei de solutii efective, zona nu a incetat sa fie inundabila.
Incet-incet, Parcul Cismigiu incepe sa prinda contur, chiar daca la inceputurile sale era descris ca fiind un loc mocirlos si salbatic, necurat si nesanatos. Tot in timp, oamenii incep sa inteleaga adevarata valoare a unei gradini publice in care exista un lac, intrucat in iarna anulului 1883 aici incep sa se organizeze pentru prima oara intreceri pe gheata lacului.
In zilele noastre, Parcul Cismigiu si-a castigat multe poezii si cantece dedicate, multi indragostiti ce si-au sedimentat povestea de dragoste pe malul acestuia, devenind unul dintre simbolurile tinerilor aflati la inceput de drum in relatie. De asemenea, un alt element cunoscut din imediata apropiere este fostul Hotel Cismigiu, hotel ce, de asemenea a creat istorie, fiind insa acum in paragina.
In prezent, in Cismigiu exista o mini gradina botanica, intrucat speciile de arbusti, copaci si flori perene sunt notate cu placute de identificare. De asemenea, exista vestitul lac unde se pot efectua plimbari cu barca si hidrobicicleta, lac pe care locuiesc cateva specii de rate.