Preventia impotriva escarelor
Escara este o rana care se formeaza in zonele de presiune si contact ale persoanelor cu handicap sau imobilizate la pat. Aceasta este una dintre cele mai frecvente complicatii ale acestei categorii de persoane. Escarele nu sunt rani grave, insa se pot evita printr-o atentie speciala a personalului de ingrijire din centre sau spitale sau a familiei, daca persoana este ingrijita la domiciliu. Dezvoltarea unei rani este dureroasa si amplifica durerile deja existente. Se instaleaza in special in locurile unde osul este proeminent (calcaie, spate) si se poate extinde, de la o simpla inrosire a pielii pana la rana adanca ce afecteaza nu numai epiderma, ci si tesuturile subiacente.
Pentru a evita aparitia leziunilor de presiune sau pentru a reduce efectele acestora trebui luati in considerare anumiti factori de risc:
- Probleme de incontinenta sunt un factor agravant. Igiena este foarte importanta pentru a proteja pielea, insa si alegerea produselor de curatat are o influenta majora.
- Nutritia joaca un rol major. Persoana in cauza ar trebui sa aiba o dieta echilibrata si sa bea multe lichide pentru a avea un corp hidratat.
- Schimbarea pozitiei este esentiala, intrucat sederea prelungita in aceeasi pozitie provoaca aparitia escarelor.
In ceea ce priveste escarele, prevenirea este cuvantul cheie. Modificati punctele de sprijin ale corpului pe saltea, in medie, la fiecare trei ore, pentru a elimina compresia excesiv prelungita a vaselor de sange in raport cu proeminentele oaselor si pentru a permite irigarea tesuturilor. Exista acum pe piata perna si saltea antiescare care protejeaza impotriva fortelor de presiune si frecare. Retineti ca utilizarea echipamentelor de inalta performanta nu scuteste masurile de preventie conventionale.
Saltelele antiescare
Sunt recomandate pacientilor imobili sau celor cu mobilitate redusa care raman la orizontala pentru o perioada mare de timp. Exista saltele antiescare si pentru fotoliu rulant, nu doar pentru paturi. O saltea antiescare are rol preventiv, nu vindeca. Rolul esential al acesteia este de a ajuta la diminuarea presiunii asupra zonelor expuse. Pentru a putea vedea diferite modele si functiile acestora, puteti consulta pagina Magazinului Ortopedic www.magazinulortopedic.ro.