Somnul este benefic pentru sanatate
Lipsa somnului poate da serios peste cap viata (si sanatatea) asa ca este important sa se respecte orele de odihna. Un studiu realizat la NASA pe piloti militari si astronauți a descoperit ca un somn de 40 de minute imbunatateste performanta cu 34% si atenția cu 100%. Mai mult decat atat, Fundatia Nationala a Somnului recomanda un somn de 20-30 de minute pentru a stimula vigilenta pe termen scurt.
Beneficii interesante pentru sanatate legate de somn
Imbunatateste starea de spirit – Somnul reduce atentia la stimulii emotionali in timpul copilariei timpurii. Fara un pui de somn la mijlocul zilei, atentia unui copil la stimulii emotionali este sporita si poate afecta capacitatea acestuia de a-si regla emotiile. Acest lucru se observa si la adulti.
Ajuta la cresterea libidoului – Un studiu efectuat la Facultatea de Medicina a Universitatii din Michigan a constatat ca, cu cat persoanele dormeau mai mult, cu atat erau mai interesate de sex. O crestere de o ora a duratei somnului corespundea unei cresteri de 14% a sanselor de a se angaja intr-o activitate sexuala. Somnul si libidoul sunt strans legate, un hormon sexual cheie numit oxitocina se dezvolta in timpul somnului – acest hormon creste capacitatea de a avea orgasm si ajuta la senzualitate, incurajand libidoul.
Somnul reduce pofta de mancare – Potrivit unui studiu Stanford, lipsa somnului poate duce la cresterea ghrelinului (hormonul foamei) si la scaderea leptinei (un hormon eliberat de celulele adipoase care regleaza apetitul). Cercetarile arata ca somnul inadecvat este asociat cu o crestere in greutate medie de sase kilograme si jumatate si un risc cu 30% mai mare de obezitate. Mecanismul pentru acest lucru include modificari ale hormonilor apetitului, dar este, de asemenea, legat de somnul profund, asociat cu o productie crescuta a hormonului de crestere.
Este bun pentru inima – Un studiu recent realizat de Clinica Clevland a constatat ca persoanele care dormeau la pranz de doua sau trei ori pe saptamana aveau sanse mai mici de a dezvolta probleme cardiovasculare comparativ cu persoanele care dormeau foarte rar sau deloc. In vreme ce somnurile scurte, de pana la 30 de minute pe zi, scad riscul de diabet, somnul de peste o ora pe zi ingreuneaza reglarea insulinei de catre organism.