Stocarea datelor se realizeaza pe banda magnetica.
Progresele recente in analiza datelor au creat stimulente puternice pentru ca majoritatea intreprinderilor sa adune informatii despre orice aspect masurabil al afacerilor lor. Se pare ca reglementarile financiare obliga organizatiile sa pastreze inregistrarile o perioada mult mai indelungata de timp fata de anii trecuti ceea ce ridica mari probleme.
Studiile au aratat faptul ca volumul de date inregistrate creste in fiecare an cu pana la 30-40%, in vreme ce capacitatea hard disk-urilor moderne are o crestere de doar 15-20%. Marele avantaj insa il constituie faptul ca nu toate informatiile trebuie sa fie accesate pe moment, ceea ce inseamna ca pot fi pastrate pe benzi magnetice.
Desi poate parea ireal avand in vedere secolul vitezei in care oamenii isi desfasoara activitatea, utilitatea acesteia este indiscutabila. In ultimii ani, au fost efectuate numeroase imbunatatiri de ordin tehnic astfel incat, in prezent, un cartus cu banda moderna poate stoca pana la 15 terabiti. Trebuie mentionat faptul ca o mare parte din datele lumii sunt pastrate inca in acest fel, date ce apartin patrimoniului uman, sectorului bancar, asigurarilor sau chiar fizicii particulelor. Exista inclusiv oamenii a caror misiune este aceea de a continua imbunatatirea stocarii datelor pe banda magnetica.
Este mai mult decat evident faptul ca banda magnetica nu are o viteza de acces asemanatoare hard disk-urilor sau a memoriilor semiconductoare, insa prezinta o serie de alte beneficii, cum ar fi: rata de eroare este de 4 ori mai mica fata de a celorlalte sisteme existente pe piata, sistemul de criptare este on-the-fly ceea ce inseamna ca datele nu pot fi accesate fara ca banda sa fie montata in mod corespunzator intr-o unitate, dar mai ales natura offline care lupta impotriva software-ului buggy.
Un exemplu concludent in acest sens il reprezinta incidentul din 2011 atunci cand din cauza unui defect de actualizare, Google a sters accidental mesajele salvate in peste 40.000 de conturi. In ciuda faptului ca existau mai multe copii ale datelor stocate si pe hard disk, aceste informatii s-au pierdut. Marele noroc a fost acela ca datele au fost inregistrate inclusiv pe banda magnetica, astfel incat Google a reusit sa le restaureze in cele din urma.