Suplimentul Omega-3 pentru sanatatea copilului
Pe langa vitaminele prenatale, femeile ar trebui sa ia in considerare si suplimentul Omega-3. Acizii grasi Omega-3 sunt grasimi esentiale care sunt reprezentati de acidul eicosapenteanoic ( EPA) si acidul docohexanoic ( DHA), care se gasesc in peste.
Cand ar trebui sa incep sa iau omega-3 si cat timp?
Un ulei de peste omega-3 pur si de inalta calitate ar trebui inclus in regimul suplimentar al unei femei, inainte de sarcina, in timpul sarcinii, precum si in timpul alaptarii. Atat EPA, cat si DHA sunt importante, dar DHA este deosebit de important pe parcursul sarcinii si in primele etape ale vietii unui copil.
Aceste grasimi omega-3 sunt numite grasimi esentiale, deoarece nu sunt sintetizate de organism si trebuie obtinute prin dieta sau suplimentare. Femeile ar trebui sa ia, cu cel putin sase luni inainte de conceptie. De asemenea, ele trebuie sa stie ca sarcinile multiple, in special cele care sunt apropiate, pot epuiza depozitul de acizi grasi omega-3, al mamei.
- Pot manca peste in fiecare zi?
Specialistii le recomanda femeilor care sunt insarcinate, alapteaza sau intentioneaza sa ramana insarcinate, sa manance 2 – 3 portii de peste saptamanal. Intrucat exista o anumita ingrijorare cu privire la prezenta metalelor grele, cum ar fi mercurul, in anumite tipuri de peste, acest lucru determina unele femei sa evite pestele – tocmai atunci cand au cel mai mult nevoie de DHA. Suplimentarea cu ulei de peste a devenit insa o sursa de incredere si un mod sigur si pur de a obtine EPA si DHA.
- Ce face DHA pentru copilul meu?
DHA este esential pentru a asigura dezvoltarea optima a creierului, a ochilor, a sistemului imunitar si a sistemului nervos. DHA scade pe toata durata sarcinii la mama, deoarece acesta este transferat selectiv la fat.
In al treilea trimestru, se produce dezvoltarea creierului, iar DHA este transferat intr-un ritm si mai mare de la mama la copil. Aceasta redistribuire a DHA este esentiala pentru asigurarea dezvoltarii optime a creierului, a ochilor, a sistemului imunitar si a sistemului nervos, dar poate lasa mama epuizata si cu risc pentru probleme asociate deficientelor de acizi grasi esentiali, cum ar fi depresia postpartum.