Telemunca – cum sa gestionezi tensiunile in cuplu?
Desi nu mai exista o stare de alerta care sa impuna lucrul de acasa, romanii au descoperit beneficiile pe care le ofera telemunca, motiv pentru care numarul celor care inca lucreaza de acasa este, in continuare, mare. In ciuda numeroaselor beneficii, exista si o serie de aspecte negative, unul dintre cele mai importante fiind legat de viata de cuplu, mai ales daca ambii parteneri lucreaza de acasa.
Cand vine vorba de impartirea unui spatiu de locuit ca spatiu de lucru, trebuie facute concesii. Astfel ca, pentru a evita situatiile tensionate, omenii pot lua urmatoarele masuri:
-
Aranjarea unor spatii separate
Idealul este ca fiecare sa aiba un loc, daca se poate izolat fonic. Ca si in spatiul deschis, intr-o companie, poate deveni rapid de nesuportat sa fii mereu sub privirea celuilalt, sa te simti urmarit sau sa suferi zgomotele celuilalt.
-
Petrecerea unui timp scurt singur
Este important sa se respecte nevoia partenerului de a sta singur, la fel cum este si luarea unui timp singur, mai ales in situatiile tensionate. Acesta poate ajuta la a se calma, a fi linistit, a respira putin, a calma nervozitatea, a suna un prieten, a viziona un serial, a asculta un podcast. Trebuie sa exista insa comunicare cu partenerul si sa se stabileasca de comun acord aceste momente, care pot avea loc chiar si in spatii distincte.
-
Petrecerea de timp si impreuna
Telemunca poate fi chiar si o buna modalitate de a petrece timp de calitate impreuna, ca si cuplu. Fie ca este vorba despre pregatirea mesei sau de o activitate relaxanta, cum ar fi o plimbare prin parc, acestea pot fi momente foarte placute, prin care se poate solidifica o relatie.
-
Ascultarea partenerului
Alocarea de timp pentru a asculta nevoile fiecaruia este un alt aspect important, prin care se pot reduce tensiunile dintr-un cuplu. Se poate chiar planifica un astfel de moment, care sa aiba loc periodic.
-
Reglarea emotiilor
De asemenea, este important ca fiecare partener sa invete sa se cunoasca si sa isi poata controla emotiile. Acest lucru poate fi facut in diferite moduri, cum ar fi respiratia constienta, ascultare de muzica, meditatie, coerenta cardiaca, yoga. Activitatea fizica regulata imbunatateste starea de spirit.