Urzica si spanacul – aliatii verzi ai siluetei si ai sanatatii in perioada primaverii
Atat spanacul, cat si urzica sunt plante verzi care au cele mai mari puteri primavara, atunci cand pot fi culese si consumate sub forma lor proaspata, nu congelata. Urzica si spanacul aduc numeroase beneficii atat sanatatii consumatorilor, cat si siluetei acestora. Doamnele si domnisoarele tin primavara o dieta in care includ si consumul de plante verzi, de urzica si spanac sub forma de piure sau ciorba, dar si sub forma de supa-crema sau suc.
Cum poate fi consumata urzica?
Sub forma de suc: se pun doua-trei maini de frunze de urzica in mixer, alaturi de un pahar de apa. Sucul astfel obtinut se lasa la macerat cateva ore si se strecoara. Se bea imediat dupa filtrare sau se adauga in supe sau in mancaruri gatite. Acest suc vindeca anemia, diabetul zaharat, previne instalarea obezitatii, dar si a bolilor de rinichi si de vezica. Se poate prepara si sub forma de decoct: jumatate de kilogram de frunze de urzici tinere se pun intr-un litru de apa clocotita si se amesteca pana devin moi, apoi se strecoara si se storc. Decoctul se bea, iar urzicile se pregatesc sub forma de piure. Acest decoct vindeca alergiile, hemoroizii, gastrita, anemia, hipermenoreea, fiind un excelent adjuvant in lupta impotriva cancerului.
Cum se prepara spanacul?
Spanacul este o planta care stimuleaza foarte rapid regenerarea organismului. Acesta se poate prepara prin mixare, centrifugare sau manual. Spanacul proaspat cules este maruntit si pus in mixer alaturi de un pahar de apa. Pasta se strecoara si se adauga ulterior in mancarea gatita, iar sucul se bea pe stomacul gol, simplu sau amestecat cu suc de morcov sau de lamaie. Sucul de spanac intareste organismul, vindeca pancreatita, anemia, astmul bronsic, fiind indicat atat copiilor, cat si adultilor.
Spanacul si urzica se pot consuma sub forma de supa-crema, piure, suc, decoct, aducand organismului numeroase beneficii, precum si vitamine si minerale esentiale. Spanacul si urzica sunt plante care se gasesc primavara, dar si la inceputul toamnei, iar o cura stimuleaza regenerarea organismului.